maanantai 2. helmikuuta 2015

Walt Disney's Silverfang



Muistuttaako tämä teistäkin niitä Tanskalaisia kansia?



Tässäpä teille tämmöinen erikoisempi teksti:




Joskus ala-asteella innostuin Disney- elokuvista hurjasti ja muistan pohtineeni miksi Hopeanuoli ei ollut Disneyn käsialaa.Taisin jopa toivoa, että se joskus tekisi oman versionsa (miksi ihmeessä?). Nykyään, vaikka Disneyn leffoja rakastankin, olen todella tyytyväinen Toei animationin työhön. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa pohdintojani siitä, millainen Hopeanuoli mahdollisesti olisi jos sen olisi animoinut Disney.









Disney-elokuville on tyypillistä musiikki. Lähes jokaisessa klassikossa lauletaan edes yksi laulu. Hopeanuolessa en ikinä osaisi kuvitella musikaalista kohtausta, jossa vaikkapa Ben alkaisi laulamaan muun lauman kanssa kulkukoiruudesta. Hopeanuoli!- musikaali toimii näytelmänä, mutta animaatiossa se mielestäni veisi näin rankan tarinan uskottavuutta. Dreamworksin Spirit- elokuvan tapa käyttää musiikkia ja laulua ikään kuin hahmon ajatuksina voisi hyvinkin toimia Hopeanuolessakin.


Animaation laatu voisi taasen hyvinkin voittaa Toei Animationin. Hopeanuoli on ilmestynyt animaatioksi 1986, jolloin tietokone animaatiosta ei olisi puhettakaan (Mielestäni Hopeanuoli ei
sellaisena toimisi). Toei animationin koirat ovat aidonnäköisiä ja anime on uskollinen Takahashin tyylille, mutta välillä animaation laatu on heikkoa. Monia kohtauksia kierrätetään useaan otteeseen, hahmoja "naamioidaan" muiksi hahmoiksi ja jaksoissa piirtojälki poikkeaa ja useat eri piirtäjät on helppo huomata. Disneyn animaatio on usein kaunista, vaikka ehkä hieman epärealistisempaa ja söpömpää kuin mihin olemme Hopeanuolessa tottuneet. Topi ja Tessu- elokuvan realistinen piirtotyyli sopisi Hopeanuoleen mielestäni parhaiten tai sitten haluaisin, että hahmot olisi animoinut Milt Kahl (mielestäni paras Disneyn animaattoreista). Vanhojen Disney- elokuvien taustat ovat myös todella kauniita ja Ou olisi varmasti upean näköinen. Disneyn karhut ovat uskottavan näköisiä ja mielestäni ainakin ihan yhtä pelottavia kuin Hopeanuolenkin (Tarkoitan siis realistisia karhuja). Animaatiojälki olisi siis varmasti toimivaa, mutta miksi ihmeessä koirillakin pitää olla kulmakarvat?

Hopeanuoli on sarja, joka sisältää useita jaksoja. Jos Disney olisi animoinut sen, olisi se luultavammin n. 80 minuuttia kestävä elokuva. Monia kohtauksia jäisi siis pois, sillä jos Hopeanuolen leikatut versiotkin kestävät jo yhteensä sen 5 tuntia. Disneyn tekeleenä Hopeanuolesta jätettäisiin pois väkivaltaisimmat kohtaukset, koska elokuvan tulisi sopia myös perheen pienimmille. Koirataistelut ja Goheen koulutusmenetelmät eivät raakuutensa takia luultavasti myöskään pääsisi elokuvaan. Lisäksi koska tapahtumia on paljon, ihmisiä elokuvassa ei välttämättä nähtäisi lainkaan. 18- osainen mangasarja on varmasti mahdollista muuttaa elokuvan muotoon, mutta sitä pitäisi myös muokata paljon.

Hopeanuolessa veri lentää useaan otteeseen. En muista koskaan nähneeni Disney- elokuvassa jonkun vuotavan verta, enkä usko, että asiaa  hyväksyttäisiin lasten elokuvassa. Hopeanuolta olisi kuitenkin mahdotonta toteuttaa ilman taistelukohtauksia. Disneyn versiossa koirat selvittäisivät välejään puhumalla ja hieman tönien ja purren toisiaan. Taistelukohtaukset toteutettaisiin varmaan samalla tavalla, kuin Kulkurin ja kujakoirien tappelu (näytettiin varjoina) Kaunottaressa ja Kulkurissa. Akakabuton koirat varmasti huijasivat tippumaan alas rotkoon pään irrottamisen sijaan.
Vaikka Hopeanuolessa ei varmasti hyväksyttäisi verta ja suolenpätkiä, Disney- elokuvissa kuitenkin käsitellään usein  synkkiä asioita, kuten kuolemaa. Uskon silloin, että Disneyn versiokin voisi toimia.

Jos Hopeanuolen olisi tuottanut Disneyn kaltainen iso yritys, se olisi varmasti nykyistä tunnetumpi. En kuitenkaan usko, että elokuvasta olisi tullut yhtä suosittua kuten Kaunotar ja Kulkuri, vaan se olisi samalla sijalla esimerkiksi Basil Hiiren kanssa. Meillä olisi kuitenkin mahdollisuus katsoa Hopeanuolta useilla eri kielillä (itseäni ainakin kiinnostaisi kuulla englanninkielinen versio) ja toki faneja voisi löytyä enemmänkin ympäri maailmaa. Mielenkiintoista olisikin se, että olisiko Hopeanuoli yhtä suosittu Suomessa vai pidettäisiinkö sitä vain yhtenä Disney-  elokuvana eikä kiinnostus alkuperäisiin mangoihin olisi koskaan herännyt?
Milt Kahl








2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen pohdinta! Kirjoitin itsekin tästä aiheesta melkein vuosi sitten jutun, mutta se jäi julkaisematta, koska en jaksanut/osannut muokata kuvia.

    Disneyn versio GNG:stä olisi hyvin mielenkiintoinen, vaikka siitä pitäisi varmasti leikata paljon tapahtumia ja taisteluita pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin muokkailin muutamia kuvia ja tein jopa pari videota siitä millaiselta musikaalikohtaukset hopeanuolessa näyttäisivät, mutta ne jäivät nyt pois. Saa nähdä julkaisenko koskaan missään :D

      Harmi, olisi ollut mukava lukea muidenkin pohdintoja aiheesta!

      Poista